Výživa pro kulturisty

Mléčné výrobky

Patří sem jogurt, sýr, smetana, tvaroh, mléko a podmáslí. Všechny tyto potraviny jsou zdrojem vápníku, vitamínu A a D, riboflavinu, fosforu, tuků a proteinů.

Ovoce a zelenina

…. je zdrojem vitamínů A, B, C, dále obsahují železo, vápník, fosfor, a vlákninu.

Celozrnné výrobky

Světlé pečivo vyměňte za to celozrnné. S obsahem tuku jsou tyto dva druhy pečiva na tom  zhruba stejně, ale celozrnné pečivo Vás více zasytí a tudíž celozrnných rohlíků sníte méně než těch tukových. Dále zařaďte do svého jídelníčku celozrnné obiloviny, mouku, těstoviny, ovesnou kaši, cereálie a další celozrnné potraviny. Tyto potraviny obsahují velké množství vitaminů B, železa a karbohydrátů.

Proteiny

Sem řadíme maso, vajíčka, ryby, mušle, fazole a ořechy. Kromě proteinů tyto potraviny obsahují železo a vitamín B. Kolik proteinů by jste si měli v denní dávce dopřát? To je individuální, protože vše záleží na Vašich požadavcích, ale minimum je jeden gram na 0,5kg tělesné hmotnosti. Vše si samozřejmě rozdělte do 5 – 6  porcí, které by jste měli za den spořádat.

Tuky

Do této skupiny spadají živočišné a rostlinné tuky jako je máslo, margarín, rostlinné oleje atd. Tyto potraviny obsahují tuky a jednoduché karbohydráty.

Na co raději zapomenout?

Chcete se stát kulturistou s velkým „K“. Pak zapomeňte na stolní sůl, brambůrky, smažená jídla, cukry v nadměrném množství, sladkosti, omáčky, rychlé občerstvení a sladké nápoje. Tyto potraviny jsou pro kulturisty tabu, protože mají nízkou výživnou hustotu.

 

 

Přidat komentář